Rezumat
Studiul întreprins de autor despre alfabetele numerice păstrate într-o serie de manuscrise slave moldovenești din secolele XVI−XVII arată că acestea reprezintă surse referitoare la cunoștințele matematice despre numerele mari din Moldova medievală. Cele șase copii ale acestui monument istoric ne permit să afirmăm că opinia lui R.A. Simonov, precum că în alfabetele numerice sud-slave din secolele XVI−XVII se regăsește doar tradiția desemnării numerelor mari, care constă în extinderea metodei de exprimare a miilor la al 5-lea și al 6-lea ordin prin atribuirea simbolului miilor tuturor celor 27 de caractere principale ale numerotării „chirilice”, nu este corectă. O serie de manuscrise identificate indică prezența unei alte tradiții, cu folosirea semnelor speciale pentru 10.000 și 100.000.
Manuscrisele identificate ale alfabetelor numerice constituie surse noi pentru studierea formării și evoluției sistemului alfabetic numeric, care a fost cunoscut până acum, în principal, doar în tradiția târzie a cărții din Rusia veche, după miscelaneele cu caracter gramatical din secolele XVI−XVII, cele ce includ de obicei și un alfabet numeric, ale cărui variante au fost publicate de I.V. Iaghici.
În afară de aceasta, utilizarea în copiile slave de origine moldovenească identificate nu numai a cercului pentru indicarea valorii de 10.000, ci și a numerelor mari cu un sistem de indicare a ordinelor de până la sute de mii, după cum și însăși existența unor copii de diverse redacții ale alfabetului numeric, atestă o anumită cunoaștere practică a numerelor mari în principatul moldovenesc medieval, cel puțin în mediul bisericesc și cel monahal.
Cuvinte cheie
alfabet numeric, manuscrise slave, Moldova, R.A. Simonov, secolele XVI−XVII