Revistă indexată în CEEOL, EBSCO și Index Copernicus
Sergiu Iosipescu | p. 157–174

Ștefan cel Mare, domn al Țării Românești

Rezumat

În timpul războiului Pontic împotriva Imperiului Otoman (1473–1486), Ștefan cel Mare și boierii săi au luat sub stăpânire Țara Românească, acțiune descrisă în Cronica lui Ștefan Cantacuzino printr-o referință la stăpânirea voievodului Ștefan în acel principat și printr-o ctitorie – biserica voievodală din Râmnicul Sărat. Autorul arată că cei 19 ani de stăpânire ai lui Ștefan cel Mare în Țara Românească, pe care îi indică cronica, reprezintă perioada de stăpânire a voievodului moldovean asupra cetăților Chilia–Licostomo și a teritoriului lor, adică sudul interfluviului Prut-Sasic (Sărata), Delta Dunării și Dobrogea de nord-est, o parte de est a fostei Basarabii, care era o parte a Țării Românești.
 
Ștefan cel Mare a lansat de asemenea un atac asupra centrului Dobrogei cu scopul de a distruge frontiera războinică turcească () instalată acolo. Această nouă afirmație se bazează pe un pasaj din Historia Polonica a lui Jan Długosz despre rezultatele atacului românesc, în care ocnele de sare ale otomanilor de pe litoralul Dobrogei (probabil de la Tuzla) au fost distruse. Pasajul a fost rezumat în Cronica Polonă a lui Joachim Bielski, iar acum, după reconstituirea întregii campanii, acest episod poate fi datat în iarna 1477/1478. De atunci, Moldova a fost recunoscută ca Valahia Mare, iar domnitorul ei ca Valahul cel Mare, putând să negocieze un tratat de pace (sulhnâme), acordat de Mehmed al II-lea în 1479.
 
Studiul, bazându-se pe o cronică spaniolă a turcilor recent descoperită, scoate în evidență importanța coloniilor armene din Moldova în timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Autorul presupune că persecuția acestei minorități în Valahia Mare, menționată într-o scrisoare a Patriarhului Maxim către dogele venețian în ianuarie 1480, se referă la Moldova, iar grație acestei interpretări autorul datează la anul 1479 sulhnâme-ul menționat mai sus.


Cuvinte cheie

Dobrogea, Mehmed al II-lea, Moldova, Ștefan cel Mare, Valahia Mare



Articol din revista
Analele Putnei, XI, 2015, 1


 
Coperta revistei Analele Putnei, XI, 2015, 1