Rezumat
Articolul scoate în evidență modul în care informații despre mănăstirile din Bucovina sunt redate într-o serie de documente de la Sever Zotta.
Prima parte prezintă trei rapoarte oficiale despre arhivele Bucovinei, pregătite de directorul Arhivelor Statului din Iași în 1919 și trimise conducerii instituției din București. Primul raport include referințe la un alt raport detaliat din 1909, foarte important mai ales pentru minuțiozitatea informațiilor în legătură cu documentele de la Mănăstirile Sucevița, Putna și Dragomirna, multe dintre ele dispărând până la 1919. Sever Zotta a investigat de asemenea și efectul ocupației rusești asupra arhivelor și bibliotecilor mănăstirilor din Bucovina. Rapoartele sunt foarte importante din perspectiva refacerii vechiului patrimoniu al mănăstirilor Bucovinei, pentru că furnizează o estimare cantitativă și structurată a documentelor existente în mănăstiri și informații detaliate privind starea arhivelor mănăstirești la anul 1919.
Partea a doua prezintă însemnările manuscrise ale autorului, care au stat la baza întocmirii rapoartelor oficiale. Aceste consemnări completează rapoartele cu impresii personale, detalii privind traseul urmat, peripețiile drumului, dar și cu fine observații pe marginea celor constatate în mănăstiri. Atenția autorului s-a îndreptat asupra incintelor, odoarelor sau așezămintelor în ansamblul lor, oferindu-ne în imagini succinte ceea ce considera reprezentativ pentru fiecare în parte.
Cuvinte cheie
arhive, Bucovina, mănăstiri, Sever Zotta, Suceava