Rezumat
Apariția, funcționarea pentru scurt timp și dispariția neașteptată și inexplicabilă a tipografiei episcopiei de la Rădăuți (1744-1746) a suscitat unele controverse în istoriografie. În urmă cu mai bine de opt decenii, N. Iorga lansa ipoteza precum că tipografia de la Radăuți a fost mutată de aici la Iași de Iacov Putneanul, imediat ce acesta a devenit mitropolit, la 13 noiembrie 1750, unde a reorganizat, cu ajutorul utilajului tipografic adus de la Rădăuți, noua tipografie a Mitropoliei de la Iași. Nimeni nu s-a preocupat până acum de problema vechii tipografii a Mitropoliei, deservită de tipograful Ieremia Marcu, nelipsit din Iași în prima jumătate a secolului al XVIII-lea.
Coroborând informațiile documentare existente autorul lasează, la rândul său, câteva alte ipoteze, aducând în sprijinul lor unele dovezi istorice. Astfel, una dintre acestea este aceea precum că tipografia Mitropoliei a funcționat la Iași până în 1742, când este mutată la Rădăuți, de unde a fost adusă înapoi la Iași, în 1747 de mitropolitul Nichifor Sidis. Activitatea tipografiei Mitropoliei se reia în acest an, prima carte tipărită, după revenirea ei la Iași fiind Molitfelnicul, apărut în 1749. Decizia mutării tipografiei Mitropoliei la Rădăuți aparține cu siguranță lui Constantin Mavrocordat, domnul Moldovei, scopul fiind, probabil, favorizarea tipografului grec Duca Sotiriovici, care și-a deschis în acesti ani o tipografie la Iași, iar justificarea acestei mutări a fost, se pare, tipărirea cărților bisericești, antimiselor și singhiliilor necesare pentru susținerea credincioșilor ortodocși din Transilvania de Nord asaltați de propaganda catolică, după desființarea episcopiei Maramureșului, în 1738.
Autorul arată că, în 1754, mitropolitul Iacov Putneanul a reorganizat tipografia Mitropoliei cu instrumente tipografice noi și a angajat o echipă de tipografi profesioniști, în frunte cu Barbu Bucureșteanul, care au tipărit cărți în condiții grafice și artistice admirabile. Totodată, mitroplitul amintit a reinstituit monopolul tipografiei Mitropoliei în Moldova, retrăgând, probabil, dreptul de tipar grecului Duca Sotiriovici, a cărui tiparniță își încheie practic activitatea în 1753.
Cuvinte cheie
episcopul Varlaam al Rădăuțului, Ieremia Marcu tipograful, Mitropolia Moldovei, Mitropolitul Iacov Putneanul, tipografie