Revistă indexată în CEEOL, EBSCO și Index Copernicus
Tudor-Radu Tiron, Lucian-Valeriu Lefter | p. 59–90

Boierii lui Ștefan cel Mare. Conexiuni genealogice și moșteniri heraldice

Rezumat

„Scheletul” pe care s-a construit prezenta abordare este încrengătura genealogică a marilor boieri ai Moldovei din vremea lui Ștefan cel Mare, cu ascendenții și descendenții lor, publicată de către Lucian-Valeriu Lefter în 2010 și completată în studiul de față.

Valorificând izvoarele de natură sigilografică conservate pe documentele externe ale domnilor Moldovei, de la sfârșitul veacului al XIV-lea și până la începutul celui al XVI-lea (documente cu caracter omagial, adresate regilor Poloniei și conservate în cadrul Archiwum Główne Akt Dawnych din Varșovia), ale căror peceți au fost recent descifrate și desenate de către cercetătorul ucrainean Oleg Odnorojenko, autorii propun o utilizare a materialului în sens genealogic.

O prima etapă a lucrului a presupus selectarea și amplasarea de peceți în schema de înrudiri menționată, în dreptul numelor acelor boieri care au participat, prin imprimarea propriilor peceți, la emiterea de documente cosigilate. Pe această cale, au apărut ca evidente mai multe situații în care familii întregi au folosit același însemn, ori acesta a fost transmis pe linie feminină.

În continuare, s-a întreprins compararea, sub aspect grafic, a mai multor reprezentări, prilej pentru a formula mai multe ipoteze referitoare la legături de sânge în plan vertical (prin descendențe) și orizontal (prin alianțe matrimoniale, dar și politice). Utile pentru completarea „golurilor” documentare, conexiunile pe care le-am constatat au avut ca obiect atât posibilele legături genealogice interne (între neamurile de boieri moldoveni), cât și pe cele externe (între boieri și, respectiv, elitele străine).

Abordarea a avut în vedere exemple concrete, autorii venind nu numai cu exemple în care conexiunile de ordin heraldic sunt plauzibile, ci și cu exemple în care acestea, aparent evidente, nu pot fi susținute. În plus, au fost luate în calcul și acele situații în care, dintre mai multe posibile variante, niciuna nu este de natură a indica originea genealogică a unui însemn boieresc.

Cu toate limitările legate de caracterul restrâns al informației documentare, ori de natura controversată a unor abordări datorate literaturii istorice și genealogice, autorii apreciază că, alături de informația derivată din oiconime și oronime, ori de cea dată de studierea proprietăților neamului și de onomastica specifică acestuia, valorificarea conținutului sigiliilor boierești este indispensabilă pentru mai buna cunoaștere a trecutului vechii noastre clase stăpânitoare.


Cuvinte cheie

boieri moldoveni, însemne heraldice, legături de rudenie, sigilii



Articol din revista
Analele Putnei, IX, 2013, 1


 
Coperta revistei Analele Putnei, IX, 2013, 1