XIV, 2018, 2Observații în legătură cu roza din stema lui Ștefan cel Mare și contextul de după victoria de la Vaslui | p. 101–114


Cuvinte cheie
cruciada, Moldova, regele Bosniei, roza de aur, Ştefan cel Mare, Ungaria

Rezumat

Studiul pornește de la un element heraldic din stema lui Ștefan cel Mare și analizează posibilitatea ca voievodul Moldovei să fi primit în dar o roză de aur din partea papei. Cercetarea se focalizează asupra modului în care vestea victoriei de la Vaslui a ajuns la Roma și concluzia este că mesagerul victoriei a fost Nicolae Ujlaki, un nobil maghiar, numit la Roma regele Bosniei și Valahiei. Tot el este responsabil de răspândirea în Italia a copiilor după scrisoarea de biruință a lui Ștefan cel Mare, în care voievodul era numit căpitan al regelui Ungariei. Victoria voievodului a fost exploatată în scop propagandistic de regele Ungariei, ca un rezultat notabil al cruciadei împotriva turcilor, aspect ce explică primirea deosebită de care s-a bucurat Nicolae Ujlaki la Roma.
 
Referitor la scena no. 34 din Corsia Sistina consider că ea combină discursul lui Ladislau Vetesi și primirea regelui Bosniei, exprimând susținerea cruciadei antiotomane de către papa Sixt al IV-lea. Ea a putut înfățișa oferirea rozei de aur, însă, datorită stării actuale de conservare și a restaurării de la sfârșitul secolului XVI e posibil că unele detalii au fost alterate.